Fragment TPB – Miary w Miarach

On 27 January 2015, in Jak Zostać Barmanem, by Daniel Czepczyk

Hardcorowy kulturysta ma 0,00032937365 mil morskich w bicepsie, w klatce piersiowej 142 cm, waży po sezonie 297,6 funtów amerykańskich przy wzroście 5,7 stopy amerykańskiej. Kozacko co nie? Teraz powiedz mi ile centymetrów w bicepsie ma ten siłacz? Ile ma wzrostu i ile waży? No właśnie, nie jest to takie proste. Przeliczenie z 0,00032937365 mil morskich  61 centymetrów to zaawansowna zabawa. Dlatego czas na miarki. Bo biorąc książki z przepisami na koktajle możesz podobnie się zdziwić i trochę posmutnieć. Zadając w myślach pytanie:

„Czemu nie ma mililitrów tylko jakieś dziwactwa?”

Czemu? Nie odpowiem Ci na to pytanie. Może masz w ręku książkę brytyjskiego pochodzenia, może nie zapłacono tłumaczowi za skupienie uwagi na spolszczeniu miar pojemnościowych. Może ktoś zdecydował, że tak jest lepiej. Dlatego ważne abyś swobodnie orientował się w tych miarkach i miareczkach, abyś później nie musiał szukać po całym internecie lub pytać kolegi barmana.

Ej stary: „Ile mililitrów to jedna uncja?”

Teraz twoja kolej zdradź mi swoją metrykę.

Pages: 1 2

46 Responses to Fragment TPB – Miary w Miarach

  1. czarna030811 says:

    Z niecierpliwością czekam na Twoją ksiązkę i mam wielką nadzieję,że jej wydanie nastąpi wkrótce .A przy okazji dziękuję Ci serdecznie za to ,że poświęciłeś mi swój cenny czas i zdradziłeś wiele ze świata barmaństwa.Dzięki temu właśnie znalazłam pracę i zaczynam już od 1 pażdziernika swoją przygodę jako barmanka:) Życzę Ci wielu sukcesów i jeszcze raz dziękuje.JESTEŚ WIELKI !!!!

  2. Kamil says:

    Jak dla mnie to co robisz jest genialne a ta książka to super sprawa więc w 100% Ci kibicuję żebyś jak najszybciej ją wydał :) takie luzackie podejście a jednocześnie profesjonalizm bardzo mi się podoba. Powodzenia

  3. Hubert says:

    Jestem bardzo ciekawy twojej książki “Tajemnice Pewności
    Barmana”.
    W fragmentów można wywnioskować ,że jest to bardzo przydatne i pomocne źródło dla kogoś kto miał mało do czynienia z barmaństwem.
    Życzę ci jak najszybszego wydania twojego dzieła i serdecznie pozdrawiam

  4. Sylwia says:

    Uważam tak jak kolega wyżej , że masz luzackie podejście i świeże spojrzenie :D

    Jutro idę na rozmowę w sprawie pracy i na pewno skorzystam z Twoich rad .

  5. Dawid says:

    No to na pewno się przyda, zwłaszcza, że filmiki w internecie z instrukcjami jak robić drink są zazwyczaj po angielsku i podają miary anglosaskie czyli tzw. “oz”. Całe szczęście, że jedna uncja to 30 ml (29 ml :P) i nie trzeba zbyt wiele trudu, aby przeliczać. Natomiast mnie najbardziej podobał się artykuł o psychologii w pracy barmana, czyli już wyższa szkoła jazdy.
    Ja dodam, że za 3 tygodnie mam swój pierwszy raz jako mobilny barman, trzymajcie kciuki za sukces :)

  6. Pawel says:

    Troche za duzo zbednych informacji

  7. Marttita says:

    Podoba mi się to ile pasji wkładasz w to co robisz i że chcesz dzielić się z innymi a nie zamykasz się tylko w swoim świecie. Kilka praktycznych rad od kogoś z doświadczeniem może uratować swieżakowi skórę :)

  8. nullproblemo says:

    Przelicznik miarowy nie jest jednak taki straszny jak myślałam :D
    Przyznam szczerze, że nie do tej pory nie posługiwałam się fachowymi określeniami barmańskimi, ale myślę, że teraz będę zwracać na to uwagę ;)

    Podstawą dobrego drinka są odpowiednie proporcje płynów, najczęściej z góry ustalone. Magia jednak tkwi w tym, żeby stworzyć coś super, warto czasem pomanewrować z ml :) pamiętając jednak, by nie przekombinować! Mam taką cichą nadzieję, że w książce znajdą się również sekrety, czego w drinku nie żałować, a z czym nie przesadzać :)

    ps. Podoba mi się Twój styl pisania. Prosty, lekki, `na chłopski rozum`, bez niepotrzebnych udziwnień, czym jest bezproblemowo zrozumiały dla czytelnika. Życzę owocnej dalszej pracy ;]

  9. asiek says:

    Heh no cóż tu się można rozpisywać.. Profesjonalne podejście do problemu, wszystko przedstawione jasno i klarownie, a do tego jeszcze z humorem :) Mnie się podoba bardzo bardzo :D Powodzenia!!

  10. Crisspi says:

    super :D

  11. aaaadriano says:

    jestem w 100% z Toba;p

  12. Jaśko says:

    przeczytałem uważnie fragment twojej książki . przyznam się bez bicia że nie wszystkie miary były mi znane . Jestem bardzo zainteresowany Twoją książką Danielu . Mam nadzieje że uda ci się ją wydać zgodnie z planem . Jeśli chodzi o mój projekt baru mobilnego też utknołem w martwym punkcie . Ale też staram się jak najszybciej pokonać problemy . Pozdrowienia czekam na wiadomości od Ciebie . :-)

  13. Olciaa says:

    Przeczytałam fragment książka wydaje się być bardzo pomocna dla początkujących jak i doświadczonych barmanów i barmanek. Będę zainteresowana kupnem książki i mam nadzieje że wszystko pójdzie po Twojej myśli:)

  14. Barcik says:

    Daniel sam dobrze wiesz, że na polskim rynku brak barmańskich publikacji.
    Dlatego z niecierpliwością nie mogę przestać myśleć o premierze twojej książki.

    Pozdro

  15. Kasiaa says:

    Przeczytałam, z wielkim zainteresowaniem. W tym roku przygotowuje się do matury.
    Ale z chęcią zakupiłe twoją książkę. Ale jak nie zdam matury to twoja wina :P

  16. Janek says:

    Szykuje się na prawdę merytorycznie super przygotowana książka i mam nadzieję że jeszcze w tym roku uda Ci się ją wydać, jakby co, jestem chętny do kupna :) pozdrawiam serdecznie :)

  17. szuszu says:

    Bardzo mi się podoba Twój język i to w jaki naturalny sposób piszesz o barmaństwie z praktycznego punktu widzenia. 3mam kciuki i czekam z niecierpliwością na publikację.

  18. Michał says:

    Jesteś aktywnym barmanem więc uwagi i rady jakich udzielasz wydają się być sprawdzone, co czyni Twoją publikacje dość atrakcyjną. > zawsze lepiej jest wiedzieć więcej !< pozdrawiam

  19. Zdecydowanie jestem za szybszym wydaniem tej książki :)

    Czuje ,że dzięki niej zdobende potężną pewność siebie za barem !!!

    Pozdrawiam Łukasz

  20. Jęsior says:

    Nie mogę się doczekać Twojej książki, bo na pewno będzie ona (tak jak twoje dotychczasowe rady) bardzo pomocna dla początkujących barmanów!
    Pozdro :)

  21. Kapitan Bomba says:

    Super xD czekam do świąt ;)) !!

  22. chmurka25 says:

    I takie powinny być książki skierowane do prostych ludzi – ciekawe i przystępne. Więcej takich. Pozdrawiam i życzę zadowolenia z codziennej pracy, w którą wkładasz tyle pasji. =)

  23. Michał says:

    Miło się czyta to co masz do powiedzenia. W sposób “luźny” przekazujesz mnóstwo ciekawych przydatnych informacji, których czasem nie znajdziemy nawet w profesjonalnych książkach wiedzy o barmaństwie. Mam nadzieję, że po przeczytaniu twojej całej książki nie zmienię zdania i będę mógł ją polecać wszystkim zakochanym w kolorowych drinkach. ;)

  24. Valdi says:

    Fajne książka bardzo chętnie ja przeczytam wiec pisze sie na jeden egzemplarz !

  25. Jacek L says:

    Mam nadzieje że cała książka jest pisana w taki sposób i że uda mi się z nią zapoznać jeszcze w tym roku. Trzymam kciuki za szybkiej je wydanie oraz czekam na info jak będzie można już ja kupić.

    Pozdrawiam

    JL

  26. Romka says:

    Brzmi interesująco….czekam z niecierpliwością na wydanie!!!

  27. tablin4 says:

    czekam :)

  28. Pascala says:

    Cześć stary !!! od samego początku śledzę Twoje wpisy na tej stronie i ciągle czuję niedosyt. Czekam z niecierpliwością na Twoją książkę żebym mógł wreszcie poczuć się spełniony ;> Twoje artykuły są strasznie wciągające i chętnie człowiek by czytał i czytał, bo piszesz to w takim języku, że bardzo łatwo i szybko to sobie przyswajam. Dzięki Tobie nabrałem wiary w siebie i od miesiąca pracuje jako barman i jestem prze szczęśliwy. Twoje rady i porady wykorzystuję w pracy za barem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w wydaniu książki. Trzymaj się hej ! :)

  29. admin says:

    Czytając uważnie każdy komentarz, pragnę podziękować za pokazywanie czasem docenienia, niecierpliwości, wsparcia i . . .

    < Dzięki, Tobie i Tobie :-)

    >Losowanie już na dniach. Tak gdy pula potencjalnych zwycięsców się zwiększy.
    A może to być już niebawem.
    Ps.
    Czasem mam ochotę wybuchnąć
    bąbelkową eksplozją.

  30. hounter says:

    kasiazka moze byc calkiem interesujaca:)

  31. Mateusz says:

    Zapowiada się naprawdę dobra publikacja ;-)

  32. ak37 says:

    Siema. Tak zgadzam się z faktem, iż napoje mieszane wykonuje się nie po to żeby były jak specyfiki z apteki. Owszem jak najbardziej wskazane jest wykazanie się inwencją twórczą i wyczuciem preferencji zamawiającego.Aczkolwiek bywają sytuacje kiedy kropelek należy zakroplić tyle ile głosi receptura. Dotyczy to sytuacji kiedy twoim pracodawcą jest aptekarz i sanepid w jednym.Chciałabym też w twojej publikacji znaleźć kilka wzmianek co w sytuacji kiedy barmance przypadnie samej zmagać się z klientem, który uznał że jest jedyny w tym barze,a ochrona jedzie tylko dojechać nie może. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do wydania tej książki. Tak jak najbardziej znajdzie ona odbiorcę.

  33. Adam says:

    Jeżeli książka będzie przedstawiać całą sztukę barmańską w taki sposób ja tutaj na pewno się skuszę na jej kupno. Czekam z niecierpliwością i podziękowania za to co robisz.

  34. Krzysaker says:

    Fragmenty mnie za ciekawily, a ksiazka jako calosc mysle ze moze byc uzyteczna dla osob nie obytych z zawodem.

  35. Kamil says:

    Szczerze…ja juz od paru miesiecy czekam na ta ksiazke, i odrazu po publikacji ja zakupie, tylko proszeeeeeeee nie az tak dlugo :)
    Pozdrawiam

  36. Magda says:

    Widząc, ile osób jest piekielnie zainteresowanych tą książką. Zastanawiam się czy mogę być nie zainteresowana. :-)

  37. Oliver says:

    Od około roku dostaje od Ciebie wiadomości. I czuje, że jesteś bardzo sympatyczną osobą, ktora odczuwa satysfakcje z dzielenia się z innymi. Swoją wiedzą i doświadczeniem. A co najważniejsze otworzyłeś mi oczy Daniel. W kwesti jak zostać barmanem. Zaoszczędziłem dzięki Tobie z 1000 zł + dojazd do Warszawy. I też uważam, że kurs barmański może być spoko ale jak znajdziesz prace i masz fajną ekipe. To możesz czerpać wiedze od nich :-) Jeszcze raz dzięki. Bo to ty zmusiłeś mnie do ruszenia dupy.

  38. Pati says:

    Z niecierpliwością czekam na Twą książkę:) moim zdaniem pomimo tak młodego wieku jesteś bardzo zainteresowany tym co robisz i dzielisz się tym z innymi:) trzymam za Ciebie kciuki :)

  39. admin says:

    Bardzo dziękuje za zainteresowanie…
    Miłe słowa i oczekiwanie.

    W losowaniu…zwyciężył komentujący: Barcik
    Zestaw już czeka na adres korespondencyjny…info na pw.

  40. Patryk_M says:

    Hej, to jak prowadzisz szkolenie wnecie jest świetna pracą, mam nadzieję że szybko wydasz książkę i będę mógł ją mieć w swoim posiadaniu. Na pewno bardzo wartościowa książka sie zapowiada, w takim razie czekam na jej wydanie oby było szybko.

  41. Barux says:

    Hej! Odnośnie tych miar, można by jeszcze dodać co oznacza skrót cl – jest to po prostu centylitr, czyli 10ml. Łatwo zapamiętać :) A co do jiggera, określenie to oznacza miarkę barmańską, jednak trzeba uważać bo niekiedy można się natknąć na miarkę mającą 50ml.
    Mam jeszcze pytanie co do książki – będzie w wersji pdf czy drukowanej? Pozdrawiam ;]

    • admin says:

      Racja, Barux cl – to 10 ml. Faktycznie jiggery bywają w różnych pojemnościach, jednak w miarach jigger to przyjęta 40. Książka najprawdopodobniej dostępna będzie w coraz to popularniejszej formie e-book.

  42. Kamil says:

    wiadomo juz kiedy ??

  43. eefezee says:

    Witam serdecznie, trafiłam tutaj z Oferii i chciałabym podjąć się dla Pana zlecenia, jednakże nie mam chwilowo ochoty zgłębiać tajemnic rejestracji przez Allegro, dlatego piszę tutaj :-) Proszę o kontakt na mój adres: a_bednaruk@wp.pl , moja propozycja jest, jak sądzę, bardzo interesująca :-)
    Pozdrawiam,
    Anita.

  44. […] po idealnym masażu. Czujesz się zrelaksowany gdy możesz wyluzować z myślą, że aby zyskać tajemniczą pewność barmana, o której pisze znacznie więcej w swojej książce dla barmanów – potrzeba czasu! Jako […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg