Fragment TPB – Miary w Miarach

On 27 January 2015, in Jak Zostać Barmanem, by Daniel Czepczyk

A tak poważnie to poniżej znajdziesz tabelę z przydatnym przelicznikiem podstawowych miar pojemnościowych w wersji:

Amerykańskiej = Europejskiej = Brytyjskiej (anglosaskiej)

1 uncja (oz.) = 30 ml =  3 cl
 
1/4 oz.
8 ml
0,8 cl
1/3 oz.
10 ml
1,0 cl
1/2 oz.
15 ml
1,5 cl
3/4 oz.
24 ml
2,4 cl
1 oz.
30 ml
3,0 cl
1 1/4 oz.
38 ml
3,8 cl
1 1/2 oz.
45 ml
4,5 cl
1 3/4 oz.
54 ml
5,4 cl
2 oz.
60 ml
6,0 cl
2 1/2 oz.
75 ml
7,5 cl
3 oz.
90 ml
9,0 cl
4 oz.
120 ml
12,0 cl
     

 

Ale to nie koniec. Bo ty jako barman do swojego języka również powinieneś wdrożyć jeszcze kilka barmańskich parametrów. Uważaj bo dla twoich znajomych mogą brzmieć jak „Kira kata”

Jiggier (czyt.dżyger) = 40 ml o symbolu „J”
Łyżeczka barowa = 3 ml o symbolu „ł.b”
Łyżeczka do herbaty = 5 ml o symbolu „ł”
Łyżeczka stołowa = 15 ml o symbolu „Ł”
Dash = odrobina płynu około 8-10 kropli, najczęściej spotkasz dash przy bittersach. Przykładowo dash tabasco.
Splash = zwany inaczej „strzyknięciem” lub „splunięciem”
odpowiada około 20 ml.
Squirt = zwany przeze mnie chluśnięciem, któremu odpowiada wartość 25-40 ml. Najczęściej spotkasz squirt soków i wody.
Sok z limonki to 20 ml soku wyciśniętego z tego owocu.
Sok z cytryny to 30 ml soku.
Sok z pomarańczy odpowiada 80 ml.
.
 

Szczerze mówiąc na swojej drodze bardzo rzadko spotkasz te ostatnie sokowe przeliczniki. Po prostu sok z pół limonki, to dla Ciebie sok z połowy wyciśniętej limonki a czy w efekcie uzyskach 17 ml czy 18 ml to pikuś. Chyba, że pracujesz w sanepidzie lub wielbisz  barmanów, którzy uwielbiają taką chorą dokładność. Jak dla mnie i dla barmanów nowej generacji to staje się powoli nie atrakcyjne. Tak jakbyś sikał zawsze oddając tą samą ilość moczu ale nie mierz tego, szczególnie jeśli jesteś kobietą.

Fragment “Tajemnice Pewności Barmana”

Będe wdzięczny za Twój komnetarz. 
(Wyrażenie zainteresowanie na Tak. Wśród komentujących wylosuje nagrodę, zestaw barmański o wartości 269 zł!)

Autor bestselleru \"Tajemnice Pewności Barmana\", twórca Angel Effect Bar oraz Boskich Barmanów, od 7 lat szejkuje z uśmiechem koktajle, w wolnych chwilach maluje obrazy i delektuje się życiem. Daniel Czepczyk

Pages: 1 2

46 Responses to Fragment TPB – Miary w Miarach

  1. czarna030811 says:

    Z niecierpliwością czekam na Twoją ksiązkę i mam wielką nadzieję,że jej wydanie nastąpi wkrótce .A przy okazji dziękuję Ci serdecznie za to ,że poświęciłeś mi swój cenny czas i zdradziłeś wiele ze świata barmaństwa.Dzięki temu właśnie znalazłam pracę i zaczynam już od 1 pażdziernika swoją przygodę jako barmanka:) Życzę Ci wielu sukcesów i jeszcze raz dziękuje.JESTEŚ WIELKI !!!!

  2. Kamil says:

    Jak dla mnie to co robisz jest genialne a ta książka to super sprawa więc w 100% Ci kibicuję żebyś jak najszybciej ją wydał 🙂 takie luzackie podejście a jednocześnie profesjonalizm bardzo mi się podoba. Powodzenia

  3. Hubert says:

    Jestem bardzo ciekawy twojej książki “Tajemnice Pewności
    Barmana”.
    W fragmentów można wywnioskować ,że jest to bardzo przydatne i pomocne źródło dla kogoś kto miał mało do czynienia z barmaństwem.
    Życzę ci jak najszybszego wydania twojego dzieła i serdecznie pozdrawiam

  4. Sylwia says:

    Uważam tak jak kolega wyżej , że masz luzackie podejście i świeże spojrzenie 😀

    Jutro idę na rozmowę w sprawie pracy i na pewno skorzystam z Twoich rad .

  5. Dawid says:

    No to na pewno się przyda, zwłaszcza, że filmiki w internecie z instrukcjami jak robić drink są zazwyczaj po angielsku i podają miary anglosaskie czyli tzw. “oz”. Całe szczęście, że jedna uncja to 30 ml (29 ml :P) i nie trzeba zbyt wiele trudu, aby przeliczać. Natomiast mnie najbardziej podobał się artykuł o psychologii w pracy barmana, czyli już wyższa szkoła jazdy.
    Ja dodam, że za 3 tygodnie mam swój pierwszy raz jako mobilny barman, trzymajcie kciuki za sukces 🙂

  6. Pawel says:

    Troche za duzo zbednych informacji

  7. Marttita says:

    Podoba mi się to ile pasji wkładasz w to co robisz i że chcesz dzielić się z innymi a nie zamykasz się tylko w swoim świecie. Kilka praktycznych rad od kogoś z doświadczeniem może uratować swieżakowi skórę 🙂

  8. nullproblemo says:

    Przelicznik miarowy nie jest jednak taki straszny jak myślałam 😀
    Przyznam szczerze, że nie do tej pory nie posługiwałam się fachowymi określeniami barmańskimi, ale myślę, że teraz będę zwracać na to uwagę 😉

    Podstawą dobrego drinka są odpowiednie proporcje płynów, najczęściej z góry ustalone. Magia jednak tkwi w tym, żeby stworzyć coś super, warto czasem pomanewrować z ml 🙂 pamiętając jednak, by nie przekombinować! Mam taką cichą nadzieję, że w książce znajdą się również sekrety, czego w drinku nie żałować, a z czym nie przesadzać 🙂

    ps. Podoba mi się Twój styl pisania. Prosty, lekki, `na chłopski rozum`, bez niepotrzebnych udziwnień, czym jest bezproblemowo zrozumiały dla czytelnika. Życzę owocnej dalszej pracy ;]

  9. asiek says:

    Heh no cóż tu się można rozpisywać.. Profesjonalne podejście do problemu, wszystko przedstawione jasno i klarownie, a do tego jeszcze z humorem 🙂 Mnie się podoba bardzo bardzo 😀 Powodzenia!!

  10. Crisspi says:

    super 😀

  11. aaaadriano says:

    jestem w 100% z Toba;p

  12. Jaśko says:

    przeczytałem uważnie fragment twojej książki . przyznam się bez bicia że nie wszystkie miary były mi znane . Jestem bardzo zainteresowany Twoją książką Danielu . Mam nadzieje że uda ci się ją wydać zgodnie z planem . Jeśli chodzi o mój projekt baru mobilnego też utknołem w martwym punkcie . Ale też staram się jak najszybciej pokonać problemy . Pozdrowienia czekam na wiadomości od Ciebie . 🙂

  13. Olciaa says:

    Przeczytałam fragment książka wydaje się być bardzo pomocna dla początkujących jak i doświadczonych barmanów i barmanek. Będę zainteresowana kupnem książki i mam nadzieje że wszystko pójdzie po Twojej myśli:)

  14. Barcik says:

    Daniel sam dobrze wiesz, że na polskim rynku brak barmańskich publikacji.
    Dlatego z niecierpliwością nie mogę przestać myśleć o premierze twojej książki.

    Pozdro

  15. Kasiaa says:

    Przeczytałam, z wielkim zainteresowaniem. W tym roku przygotowuje się do matury.
    Ale z chęcią zakupiłe twoją książkę. Ale jak nie zdam matury to twoja wina 😛

  16. Janek says:

    Szykuje się na prawdę merytorycznie super przygotowana książka i mam nadzieję że jeszcze w tym roku uda Ci się ją wydać, jakby co, jestem chętny do kupna 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. szuszu says:

    Bardzo mi się podoba Twój język i to w jaki naturalny sposób piszesz o barmaństwie z praktycznego punktu widzenia. 3mam kciuki i czekam z niecierpliwością na publikację.

  18. Michał says:

    Jesteś aktywnym barmanem więc uwagi i rady jakich udzielasz wydają się być sprawdzone, co czyni Twoją publikacje dość atrakcyjną. > zawsze lepiej jest wiedzieć więcej !< pozdrawiam

  19. Zdecydowanie jestem za szybszym wydaniem tej książki 🙂

    Czuje ,że dzięki niej zdobende potężną pewność siebie za barem !!!

    Pozdrawiam Łukasz

  20. Jęsior says:

    Nie mogę się doczekać Twojej książki, bo na pewno będzie ona (tak jak twoje dotychczasowe rady) bardzo pomocna dla początkujących barmanów!
    Pozdro 🙂

  21. Kapitan Bomba says:

    Super xD czekam do świąt ;)) !!

  22. chmurka25 says:

    I takie powinny być książki skierowane do prostych ludzi – ciekawe i przystępne. Więcej takich. Pozdrawiam i życzę zadowolenia z codziennej pracy, w którą wkładasz tyle pasji. =)

  23. Michał says:

    Miło się czyta to co masz do powiedzenia. W sposób “luźny” przekazujesz mnóstwo ciekawych przydatnych informacji, których czasem nie znajdziemy nawet w profesjonalnych książkach wiedzy o barmaństwie. Mam nadzieję, że po przeczytaniu twojej całej książki nie zmienię zdania i będę mógł ją polecać wszystkim zakochanym w kolorowych drinkach. 😉

  24. Valdi says:

    Fajne książka bardzo chętnie ja przeczytam wiec pisze sie na jeden egzemplarz !

  25. Jacek L says:

    Mam nadzieje że cała książka jest pisana w taki sposób i że uda mi się z nią zapoznać jeszcze w tym roku. Trzymam kciuki za szybkiej je wydanie oraz czekam na info jak będzie można już ja kupić.

    Pozdrawiam

    JL

  26. Romka says:

    Brzmi interesująco….czekam z niecierpliwością na wydanie!!!

  27. tablin4 says:

    czekam 🙂

  28. Pascala says:

    Cześć stary !!! od samego początku śledzę Twoje wpisy na tej stronie i ciągle czuję niedosyt. Czekam z niecierpliwością na Twoją książkę żebym mógł wreszcie poczuć się spełniony ;> Twoje artykuły są strasznie wciągające i chętnie człowiek by czytał i czytał, bo piszesz to w takim języku, że bardzo łatwo i szybko to sobie przyswajam. Dzięki Tobie nabrałem wiary w siebie i od miesiąca pracuje jako barman i jestem prze szczęśliwy. Twoje rady i porady wykorzystuję w pracy za barem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w wydaniu książki. Trzymaj się hej ! 🙂

  29. admin says:

    Czytając uważnie każdy komentarz, pragnę podziękować za pokazywanie czasem docenienia, niecierpliwości, wsparcia i . . .

    < Dzięki, Tobie i Tobie 🙂

    >Losowanie już na dniach. Tak gdy pula potencjalnych zwycięsców się zwiększy.
    A może to być już niebawem.
    Ps.
    Czasem mam ochotę wybuchnąć
    bąbelkową eksplozją.

  30. hounter says:

    kasiazka moze byc calkiem interesujaca:)

  31. Mateusz says:

    Zapowiada się naprawdę dobra publikacja 😉

  32. ak37 says:

    Siema. Tak zgadzam się z faktem, iż napoje mieszane wykonuje się nie po to żeby były jak specyfiki z apteki. Owszem jak najbardziej wskazane jest wykazanie się inwencją twórczą i wyczuciem preferencji zamawiającego.Aczkolwiek bywają sytuacje kiedy kropelek należy zakroplić tyle ile głosi receptura. Dotyczy to sytuacji kiedy twoim pracodawcą jest aptekarz i sanepid w jednym.Chciałabym też w twojej publikacji znaleźć kilka wzmianek co w sytuacji kiedy barmance przypadnie samej zmagać się z klientem, który uznał że jest jedyny w tym barze,a ochrona jedzie tylko dojechać nie może. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do wydania tej książki. Tak jak najbardziej znajdzie ona odbiorcę.

  33. Adam says:

    Jeżeli książka będzie przedstawiać całą sztukę barmańską w taki sposób ja tutaj na pewno się skuszę na jej kupno. Czekam z niecierpliwością i podziękowania za to co robisz.

  34. Krzysaker says:

    Fragmenty mnie za ciekawily, a ksiazka jako calosc mysle ze moze byc uzyteczna dla osob nie obytych z zawodem.

  35. Kamil says:

    Szczerze…ja juz od paru miesiecy czekam na ta ksiazke, i odrazu po publikacji ja zakupie, tylko proszeeeeeeee nie az tak dlugo 🙂
    Pozdrawiam

  36. Magda says:

    Widząc, ile osób jest piekielnie zainteresowanych tą książką. Zastanawiam się czy mogę być nie zainteresowana. 🙂

  37. Oliver says:

    Od około roku dostaje od Ciebie wiadomości. I czuje, że jesteś bardzo sympatyczną osobą, ktora odczuwa satysfakcje z dzielenia się z innymi. Swoją wiedzą i doświadczeniem. A co najważniejsze otworzyłeś mi oczy Daniel. W kwesti jak zostać barmanem. Zaoszczędziłem dzięki Tobie z 1000 zł + dojazd do Warszawy. I też uważam, że kurs barmański może być spoko ale jak znajdziesz prace i masz fajną ekipe. To możesz czerpać wiedze od nich 🙂 Jeszcze raz dzięki. Bo to ty zmusiłeś mnie do ruszenia dupy.

  38. Pati says:

    Z niecierpliwością czekam na Twą książkę:) moim zdaniem pomimo tak młodego wieku jesteś bardzo zainteresowany tym co robisz i dzielisz się tym z innymi:) trzymam za Ciebie kciuki 🙂

  39. admin says:

    Bardzo dziękuje za zainteresowanie…
    Miłe słowa i oczekiwanie.

    W losowaniu…zwyciężył komentujący: Barcik
    Zestaw już czeka na adres korespondencyjny…info na pw.

  40. Patryk_M says:

    Hej, to jak prowadzisz szkolenie wnecie jest świetna pracą, mam nadzieję że szybko wydasz książkę i będę mógł ją mieć w swoim posiadaniu. Na pewno bardzo wartościowa książka sie zapowiada, w takim razie czekam na jej wydanie oby było szybko.

  41. Barux says:

    Hej! Odnośnie tych miar, można by jeszcze dodać co oznacza skrót cl – jest to po prostu centylitr, czyli 10ml. Łatwo zapamiętać 🙂 A co do jiggera, określenie to oznacza miarkę barmańską, jednak trzeba uważać bo niekiedy można się natknąć na miarkę mającą 50ml.
    Mam jeszcze pytanie co do książki – będzie w wersji pdf czy drukowanej? Pozdrawiam ;]

    • admin says:

      Racja, Barux cl – to 10 ml. Faktycznie jiggery bywają w różnych pojemnościach, jednak w miarach jigger to przyjęta 40. Książka najprawdopodobniej dostępna będzie w coraz to popularniejszej formie e-book.

  42. Kamil says:

    wiadomo juz kiedy ??

  43. eefezee says:

    Witam serdecznie, trafiłam tutaj z Oferii i chciałabym podjąć się dla Pana zlecenia, jednakże nie mam chwilowo ochoty zgłębiać tajemnic rejestracji przez Allegro, dlatego piszę tutaj 🙂 Proszę o kontakt na mój adres: a_bednaruk@wp.pl , moja propozycja jest, jak sądzę, bardzo interesująca 🙂
    Pozdrawiam,
    Anita.

  44. […] po idealnym masażu. Czujesz się zrelaksowany gdy możesz wyluzować z myślą, że aby zyskać tajemniczą pewność barmana, o której pisze znacznie więcej w swojej książce dla barmanów – potrzeba czasu! Jako […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg