Paparazzi Bar Book

On 7 March 2015, in Jak Zostać Barmanem, by Daniel Czepczyk

Jeśli miałbym polecić Ci pięć koktajli to byłyby to koktajle, które ja uwielbiam.

  • Whisky Sour na czekoladowo–jabłkowo–waniliowej whisky.
  • Caipiroska Truskawkowa z całej limonki i świeżych truskawek.
  • Bull Rider z jajka, stworzonego przez jedną z dwunastu kur pani Halinki.
  • MangoOgórek na bazie wysokiej jakości puree z mango i aromatycznie orzeźwiającej skórki ogórka.
  • Marakuja Collins.

Koktajle są dla mnie jak idealny deser – są przekaźnikiem przyjemności, dziecięcego zadowolenia, relaksującego spokoju, celebracją chwili i złożoną zagadką, która może nas zaskoczyć. Jak informacja, że kiwi lepiej smakuje ze skórką. Stworzyłem agencję barmańską Angel Effect Bar, ponieważ uwielbiam koktajle i wierzę, że ludzie również je kochają. Gdy siedzę ze znajomymi w barze w pierwszej kolejności zamawiam coś czego nie znam. Zdaję sobie sprawę, że istnieje na świecie 534 i nawet więcej koktajli, które mogą być na plus, a ich nie znam. Pragnę poznawać i uczyć się każdego dnia. 

Dlaczego o tym piszę? Bo jest sobota i odpoczywam po pracy. A co ważniejsze wierzę w Ciebie i wierzę, że osiągniesz wielki sukces za barami świata. Czym dla mnie jest sukces za barem? To sygnały od gości: „Ale ciekawy facet! Ale mi się z nim dobrze rozmawia. Ale cieszę się, że go poznałam. Muszę zrobić sobie zdjęcie, bo nikt mi nie uwierzy”. Sukces to nawiązywanie tak ciekawych relacji, że wracasz do swojego mieszkania i zasypiasz z uśmiechem. Bo Bruno okazał się 45-letnim Francuzem, który kocha tak jak ja koszykówkę i również narzeka na 12 euro za 40 mililitrów wódki w Paryżu.

Po co umawiam się z koleżankami na kawę? Aby z nimi porozmawiać. Aby poradzić się. Aby się zakochać. Aby się całować. Kawa to tylko pretekst. Gdy wybierzesz się do miejsca, gdzie aromat kawy przebija się swoim ciepłem nawet w konserwach lodówki. To jest jeszcze lepiej i korzystasz dwukrotnie. Na kawie i na pretekście. Podobnie jest z koktajlami. To pretekst. Do spędzania życia wśród ludzi. Najlepsze drinki smakują średnio gdy jesteś sam i grasz w grę. Najlepsze koktajle smakują bajkowo, gdy patrzysz się w najpiękniejsze oczy swojej ukochanej lub czujesz się dobrze przy bardzo gościnnej i śmiesznej barmance. Czy dowiesz się tego wszystkiego na kursie barmańskim? Wiem, że tak, jeśli wybierzesz się do mojej akademii barmańskiej Angel Effect Academy. Zawsze marzyłem o takim kursie barmańskim jaki pragnę Ci zaproponować. Z pasją i ciekawością nastawioną na tworzenie swojego indywidualnego stylu pracy, poznawania produktów, eksperymentowania, tańczenia na ladzie barmańskiej i mało poważnych rozmowach na temat trzech etapów pijaństwa. I trzydziestu czterech innych tematach. Jednak kurs barmański to inwestycja rzędu 400 – 900 złotych. Dlatego pierw proponowałbym Ci przeczytać książkę. Co powiesz na przygody Tomka? Mało powiązane z tematem. I przecież jesteś już dorosły. Jeśli pragniesz książki, którą ja uwielbiam to zainwestuj w „Paparazzi Bar Book” Stanislava Vadrny. Ze Stanislavem zgadzamy się na 98% w 98% tematów związanych z tym co robimy. Stoimy za barem i … ;–). „Paparazzi Bar Book” przeczytałem dwukrotnie. Czy wiesz jaką książkę przeczytałem trzydzieści osiem razy? Tak. Trzydzieści osiem razy od deski do deski. To „Tajemnice Pewności Barmana” – mojego autorstwa. Bo uwielbiam pisać i wierzę, że może spodobać Ci się bardziej niż teraz myślisz. Aczkolwiek jeszcze nie można w nią zainwestować. Wszystko ma swój czas. Czas też na mnie.

Pozdrawiam,

Daniel Czepczyk

PS Możesz pokazać, że działasz zostawiając komentarz.

PPS Dobrego Dnia!

Autor bestselleru \"Tajemnice Pewności Barmana\", twórca Angel Effect Bar oraz Boskich Barmanów, od 7 lat szejkuje z uśmiechem koktajle, w wolnych chwilach maluje obrazy i delektuje się życiem. Daniel Czepczyk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg