Ścieżka Barmana – Jak zostać barmanem?

On 14 May 2011, in Jak Zostać Barmanem, by Daniel Czepczyk

 

A o to jeden z moich ulubionych drinków Sea Brezze. Bo tego lata przyda się nam orzeżwienie.

Ścieżka Barmana – część 1 “Kurs Barmański

Ścieżka Barmana część 2. Tym razem w innym miejscu. A wszystko po to abyś ocenił. Czy wolisz materiały tak jak powyżej czy może podoba się Tobie bardziej sposób przekazu 2 części. Bardzo mi pomożesz odpowiadając w komentarzu, który według ciebie sposób technicznie wygrywa :-)

Tutaj druga cześć > > > Ścieżka część 2 < “Trening Inwidualny i przez Tomka” > Ścieżka część 2

Bardzo mi pomożesz odpowiadając w komentarzu, który według ciebie sposób technicznie wygrywa :-)

Autor bestselleru \"Tajemnice Pewności Barmana\", twórca Angel Effect Bar oraz Boskich Barmanów, od 7 lat szejkuje z uśmiechem koktajle, w wolnych chwilach maluje obrazy i delektuje się życiem. Daniel Czepczyk

97 Responses to Ścieżka Barmana – Jak zostać barmanem?

  1. katja says:

    oby dwie formy sa dobre

  2. Piotrek says:

    Dzięki za materiał :-) , dobra robota.
    Jak dla mnie lepiej wygląda część 2, jednak jakość HD robi swoje.

    Ps.
    Twój cholernie kruszony lód, miażdzy :D

  3. Magda says:

    Druga część technicznie miażdzy :-)
    A tego drinka, na pewno sprawdzę.

    Pozdrawiam
    Magda Kryjomska

  4. Max says:

    Wedlug mnie drugi sposob wygrywa technicznie ;) ale z pierwszym nie jest tak zle

  5. Mateusz says:

    Bardziej jakościowo podchodzi mi 2 filmik. Dzięki za rady na pewno się przydadzą i z niecierpliwością czekam na kolejne wskazówki i porady ;)

  6. Michał says:

    Genialne porady. Sam zrobiłem z miesiąc temu kurs barmański, który trwał zaledwie 4 dni. Szczerze mówiąc to za wiele się nie nauczyłem, ewentualnie poznałem troche teorii, która nie koniecznie jest potrzeba w pracy za barem. Ten filmik zmotywował mnie do poświęcenia troche czasu i pieniędzy, aby samemu popraktykować, a pozniej spróbowac pracy za barem;)
    pozdrawiam;)

  7. GosiaN says:

    Wg mnie lepsza jest ścieżka nr 2 :D
    Super porady… Oby tak dalej :D

    dzięki za maila :) pozdrawiem :)

  8. admin says:

    Dotychczasowy wynik 1:5
    w meczu Część 1 vs Część 2

    Czy ktoś jeszcze szczeli kolejną bramkę?

    Michał> Bardzo dobrze, że działasz. Kurs barmański to ruch na przód aczkolwiek sam stwierdziłeś, że nie jest to wielki skok w ciuszki barmana. Miłego dalszego praktykowania, do czasu kiedy zdecydujesz lub najdzie Cię prawdziwa ochota na czerpanie dochodu z bycia barmanem.

  9. Kamil says:

    mmmh nie wiem czemu ale dla mnie obydwie czesci sa sobie rowne, lubie ogladac jak ktos robi drinki i tlumaczy swoje przezycia i wiedze, chyba wszystkie filmiki dostepne i ktore znalazlem juz na necie oglądnąłem z mega uwaga bo po prostu mi sie to strasznie podoba! , a co do drugiej czesci to moge powiedziec ze bardzo dobrze wytlumaczyles roznice miedzy kursem a praktyka. od dawna jestem tego zdania ze praktyka czyni mistrza :P wiec strzelam dwa gole, jeden dla pokazow i tlumaczen praktycznych jak w cz1 i drugi dla pokazow bardziej graficznych i teoretycznych jak w cz 2.

    Pozdrawiam

    Kamil

  10. Sylwek says:

    Bardzo fajne porady. W sumie, zanim zacząłem oglądać te filmiki, postanowiłem, że lepsze niż kurs barmański, będzie stworzenie własnego domowego baru ;) Widzę, że to dobra droga. Już jest nieźle, ale jeszcze trochę muszę potrenować, zanim stanę przed barem w prawdziwym lokalu. Pomimo małego doświadczenia, proponuję też skorzystać innym kursantom z takiej mojej małej rady: “tworzmy własne drinki” – mieszajmy różne alkohole, w różnych proporcjach. Często się zdarza, że uzyskamy bardzo ciekawe smaki. Trafimy w gusta szerszej klienteli ;)
    A dla umilenia wieczornych chwil przy dobrym filmie w miłym towarzystwie proponuję własny drink “mleczny raj”, który jest prosty w wykonaniu a w smaku przypomina nieco malibu z mlekiem:

    1 miarka rum Bacardi, 1 miarka nalewka Brzoskwiniowa, 1 miarka likier kokosowy – mieszamy w szklanicy na lodzie, zlewamy do longa z lodem, całość uzupełniamy sokiem pomarańczowym do skomponowania finezyjnych dwóch warstw, przy piciu można słomkom zamieszać do uzyskania jednolitej mleczno-złotej barwy. Smacznego! ;)

  11. Sylwek says:

    Jeśli chodzi o techniczną stronę prezentacji materiałów. Jestem za drużyną gości (opcja druga). Pozdrawiam :)

  12. admin says:

    Zgadzam się z tobą Sylwek “twórzmy własne drinki” , bo majstrując samemu możemy stworzyć bardzo przyjemne wynalazki, majstrując samemu wkładamy własne emocje, serce i tworzymy często koktajle, które odzwierciedlają nasze smaki, nasze kolory, i nasze serce :-) (okey przesadziłem 3 razy)
    Ciężko jednak o całkowitą innowacyjność, bo w miksologicznym świecie istnieje już naprawdę wiele.

    Ja również tak jak Sylwek nakłaniam do tworzenia a jeszcze bardziej i głośno krzyczę “twórz własne menu” to znaczy twoje top 5 może top 20 koktajli, który ty sam zrobiłbyś swojemu partnerowi/partnerce , które ty sam zaserowałbyś człowiekowi sukcesu i które ty sam mógłbyś pić bez końca.

    Wynik meczu 2:7
    Ps.
    Częśc 1 broni honoru dzięki strzałom do dwóćh stroniczych bramek Katji i Sylwka :-)

  13. rena says:

    Lepszy drugi. Resztę opisu podaję w mailu:) Pzdr

  14. Pajem says:

    Zdecydowanie opcja 2 jest lepsza. Czekam niecierpliwie na następne filmiki. ;)

  15. Anette says:

    Drugą formę proszę:) choć pierwsza też dobra..:) dzięki za linka fajny kolo z Ciebie…

  16. Hubert Dudek says:

    Witam

    Mimo iż to nie moja branża chętnie obejrzałem twoje video i przyznam, że warto znać choć kilka podstawowych drinków aby można było dobrze ugościć u siebie znajomych.

    Taki Kurs jest fajną sprawą mimo tego, że akurat ja nie planuje zostać barmanem ale robić fajne drinki dla swoich gości. Czemu nie?

    Pozdrawiam
    Hubert Dudek

  17. Kacper says:

    Witaj

    Kurs inwidualny (nazwa własna) czy indywidualny?

    Poza tym ciekawie prezentujesz swoją wiedzę, trochę się pośmiałem i czegoś nauczyłem.

    Pozdrawiam

    Kacper

  18. admin says:

    Wynik : 2:10

    Definitywnie wygrywa część 2 i w tej jakości zamierzam kontynuować produkcję filmików. Może z małą zmianą na zmniejszenie rozmiaru na bardziej Youtube. Dziękuje bardzo za wszystkie strzelone bramki. Mecz uważam za ciągle otwarty, i możliwosć dołączenia się do zmagania jest ciągle aktualna.

    Kacepr > faktycznie masz rację “inwidywidualny” to poprawna forma ale mam nadzieje, że wszyscy załapali zgodnie z moim duchem o co mi chodziło.

    Huber> Umiejętność zadziwiania bliskich ,ciekawymi i przyjemnymi wariancjami drinków czy jak ktoś woli koktajli jest absolutnie przydatna, to taki walor jak bycie zabawnym.

  19. Mateusz says:

    Hej, mam takie pytanie odnośnie tego, bo mam znajomych, ale problem w tym że raczej leje sie tylko wódka, a jednak sporo drinków opiera się o nieco droższe i inne alkohole…tak więc to jest problem. A może gdzie indziej mógłbym poćwiczyć, niedługo ktoś z mojej rodziny będzie miał wesele, dasz jakieś może jeszcze wzkazówki jak to zacząć? Już kilka razy sam u siebie drinkowałem na imprezach.

    • admin says:

      Cześć Mateusz

      Bardzo dobrze, że twoj znajomi lubią głównie wódkę bo to najpopularniejszy trunek w Polsce (poza piwem)
      A to oznacza, że znajomość koktajli na bazie wódki czystej to 80% sukcesu. Oczywiście zależy od miejsca bo są lokale gdzie dostaniesz tylko whisky jednak takich miejsc jest 12 w Polsce.
      Jeśli chodzi o inne alkohole i ich wykorzystanie to dobrze jest poznać jak smakują inne mniej wódkowe koktajle ale umiejętność sprawnego robienia ich jest taka sama. Dlatego to nie jest taki problem.

      Proponuje się skupić na wódce, również dlatego, że jej czystość i “brak” smaku najlepiej sprzyja do zadziwiania smakami innych. Oczywiście jesli jest taka możliwość to warto poznać coś innego. Wesele to doskonałe miejsce, i dużo pracy bo dużo gości. I zamiast butelki na stole możesz zaproponować swoją obsługę> stwórz Menu Najlepszych koktajli > Może zasugeruj kupienie czegoś więcej niż wódka. (Rum, Likiery, świeże owoce, soki) i zgłoś się na weselnego barmana (moze za free może za 600 zł)

      A najważniejsze działaj dalej !

      Pozdrawiam
      Daniel Czepczyk

  20. Skopek says:

    Moim zdaniem 2 film lepszy :)
    Tylko cos sie jezyk platał :)

  21. tiririririir says:

    tak :D jak dla mnie filmiki pomocnicze:) z chęcią obejrzę więcej . Pozdrawiam

  22. emilia says:

    super skomentowane,krotko i na temat.zgadzam sie z Toba,ze nie jest potrzebny kurs,azeby wymieszac drinki.To nie jest praca przyszlosciowa,raczej tymczasowa,wiec szkoda wywalac tyle kasy na kurs,gdy mozna zrobic to indywidualnie.przyjemne z pozytecznym!

  23. emilia says:

    czekam na kolejne rady,ktore sa niezla pomoca w tej dziedzinie……

  24. Piotrek says:

    Obydwa filmiki są bardzo dobre, jednak drugi zdecydowanie wygrywa :) przekonał mnie on do mobilnego barmana ;) z nie cierpliwością czekam na kolejne części filmików;)

    Pozdrawiam
    Piotr Łysiak

  25. adriana says:

    Materiał daje do myślenia, jak dla mnie rewelacja :) chętnie wciągn więcej ;D
    pozdrawiam

  26. Paweł says:

    Oba są ważne i mega pomocne tak uważam. Uświadamiają, że nie potrzebna jest “licencja na zabijanie” tylko zbieranie doświadczenia, począwszy od czytania ciekawych książek, oglądania filmików, autorstwa Daniela i praktyka, na początek można zacząć od robienia drinków w domu czy na tzn. domówkach lub innych tego typu imprezach co pozwoli nabrać pewności siebie, pozwoli też przełamać się nieśmiałym a także nabrać szacunku i zdobyć zaufanie w oczach kolegów i koleżanek. Dziękuję za uwagę :)

  27. Bogusia says:

    HEJ!SUPER PORADY!JESTEM BARDZO CI WDZIĘCZNA ZA PODZIELENIE Się SWOJĄ WIEDZĄ I UMIEJĘTNOŚCIAMI.WIELKIE DZIĘKI!POZDRAWIAM!

  28. deskjet says:

    Siemankoo Daniel, jestem pełen podziwu dla pracy jaką wykonujesz ! Oby więcej takich ludzi.
    Wybieram trening indywidualny w związku z tym chce zrobić pierwszy krok i zakupić oręż ;)
    Z tego co się dowiedziałem to absolutne podstawy: shaker, mudler, sitko , łyżeczka + surowce(alkohole soki syropy owoce)
    Podobno najpraktyczniej kupić najpierw shaker bostoński- jaki mógłbyś polecić, czy kupować z gumową nakładką,metalowy, jaka pojemność jest najpraktyczniejsza?
    Dzięki
    Pozdr Kamil

  29. Przemek says:

    Emka,
    Nie sądziłem, że kiedykolwiek napiszę coś pod jakimkolwiek filmikiem, jednak po tych produkcjach zmotywowałeś mnie do wyrażenia swojej opinii ;)

    Więc jeśli chodzi o mnie to przeszedłem wszystkie z tych dróg, a może nawet i więcej.

    Na początku zrobiłem kurs barmański. Jest podobnie tak jak mówisz – wszystko w miarę proste, można się zanudzić, prosty egzamin. Ja za swój zapłaciłem 540, drinki robiliśmy na prawdziwych alkoholach, wraz z szotami zrobiliśmy ich ok 20 przez 2 dni. Pierwszego dnia było trochę teorii oraz lanie z ręki. Egzamin był praktyczny – z przepisu przed oczami zrobić drina ;). Każdy po ukończeniu kursu dostał zaświadczenie w 2 językach oraz zestaw barmana (shaker, jigger, łyżeczkę, cooler – po co te 2 ostatnie rzeczy to nie wiem, ale były ;)). I patrząc krytycznym okiem – jak ma to miejsce w u Ciebie kurs był niepotrzebny. Ja uważam co innego – kurs sprawił, że zacząłem myśleć inaczej – “O, od tej pory mogę ubiegać się o pracę”, bez kursu by mi to przez myśl nie przeszło. Dodatkowo tam nauczyłem się poprawnego trzymania obu shakerów, dostaliśmy także kartki z przepisami i opisami drinów (tych podstawowych i nieco mniej popularnych). Dodatkowo poznałem alkohole.
    No i dnia następnego już pracowałem jako pomocnik barmana. Dodatkowo zainwestowałem w siebie (albo bardziej to rodzice we mnie zainwestowali ;D) kupiłem najpotrzebniejsze alkohole i zacząłem sobie i rodzicom robić dziennie 1-2 drinki. Mało? TAK, ale dzięki temu po 2 tygodniach znam ok połowy drinków (20) z całej listy i jak poszedłem do nowej pracy na barbacka zostałem przepytany i się okazało, że znam menu klubu w 99% nie będąc tam wcześniej.

    Więc jak widzicie, u mnie kurs barmański odegrał wielką rolę. Sprawił, że sam zacząłem się rozwijać. Bez niego pewnie by mnie tutaj nie było, więc szczerze powiem – NIE ŻAŁUJĘ TYCH 600 STÓW!

    • admin says:

      Przemek masz całkowitą rację kurs barmański to ruch w dobrym kierunku, ponieważ dla pewnych osób jest to takie “magiczne przebudzenie” i uświadomienie sobie : “Okey śmiało mogę być barmanem.”

      Jednakże spora ilość barmanów nie ma takiego certyfikatu i nadal ma się dobrze. To pokazuje, że barmanem można zostać na kilka sposobów i nie ma idealnej drogi do tego celu bo każdy ma inne nastawienie, inne potrzeby i inne.

      Pozdrawiam
      Daniel Czepczyk

  30. Sylwia says:

    Super !

    Podobają mi się Twoje porady .

    Jestem po 10 miesięcznym kursie i miło ten czas wspominam .

    Jestem głodna wiedzy dlatego szukałam i znalazłam Twój kurs .

    Podoba mi się :D

  31. Zzzzs says:

    Technicznie wygrywa część druga – lepsza jakość obrazu, a także dźwięku (co na moich “świetnych” głośnikach ma znaczenie). Prowadzący ma świetną intonację (czyżby efekt zainteresowania psychologią ?), a jego podejście do “kursów barmańskich” nie pozostawia nic do życzenia a także pozwala zaoszczędzić dużo pieniędzy. Widać dużo pracy włożyłeś w te nagrania i co ważne – są one darmowe; informacje są przekazywane bardzo rzetelnie. Życzę powodzenia w dalszym rozwijania pana pasji ;)

    BTW Może pan pić swoją “ulubioną whisky” podczas nagrywania ? Robi się wtedy świetna atmosfera :)

  32. Paul says:

    Dobre rady :) czekam na kolejne filmiki.
    Osobiście wybrałem pierwszą drogę. Trafiłem na całkiem spoko kurs. A dzięki Twoim nagraniom nakręcam się coraz bardziej.

    Pozdrawiam prowadzącego :D

  33. Dragon says:

    Kawał dobrej roboty. Oby dwie wersje są dobre. Na początku 2012r. będę brał udział w kursie, a do końca roku sam coś popróbuję.

  34. Anitos says:

    Jeśli chodzi o techniczną stronę prezentacji materiałów. Jestem za drużyną gości (opcja druga). Pozdrawiam :)

  35. kaśka says:

    Obie opcje ją ok, ale jeśli mam wybierać to druga trochę lepsza. Tylko troszkę mi się zacinał, ale to pewnie kwestia netu.

    Powiem Ci, że tak jak piszesz jest nie tylko z kursem barmana, ale również z innymi umiejętnościami. Często papierek okazuje się tylko papierkiem, a jeśli mamy możliwość to praktyka jest lepszym rozwiązaniem.
    pozdrawiam

  36. Anonymous says:

    pomocny filmik

  37. n. says:

    b.sympatycznie,jednak chyba w drugiej częśći chodziło o trening indywidualny,a ie inwidualny

  38. Amorphis84 says:

    Bardzo ciekawe filmiki… Wiele tłumaczą… Jednak nie wszyscy mogą mieć możliwość ćwiczenia w domu czy na domówkach… I nie każdy może sobie pozwolić na kurs barmański za ileś tam zł… Bo po prostu jest bezrobotny… Wtedy chyba zostaje tylko opcja szklanki… Ewentualnie pomocnika barmana… Te strony barów na facebook’u to dobry pomysł… A jeśli ma się odpowiednie środki to ten Trening indywidualny to świetna rzecz… ;) Tylko jak się skutecznie przebić do baru w którym chciałoby się pracować nie mając jakiegokolwiek pojęcia o tym…?? Są różni ludzie… I różne kluby… Nie każdy może pracować w klubie gdzie grają tylko komercje… Jak i nie każdy może pracować w klubie przy cięższych brzmieniach niekomercyjnych…
    Pozdrawiam.

    • admin says:

      Amorphis84 >
      Trening indywidualny to świetna rzecz….Przygotować się możesz do każdego typu lady barmańskiej. Przecież wszystko jest możliwe :-). Bierzesz menu, może je nawet “pożyczyć” z danego baru. Przychodzisz do domu, czytasz..uczysz się przepisów ( możesz spytać barmana, które drinki faktycznie są zamawiane aby oszczędzić sobie czasu) idziesz po potrzebne składniki, lub kupujesz barwniki i tak jak w MSBIS na szkoleniu barmańskim..uczysz się robienia drinków na butelkach z barwnikami…Po pewnym czasie ( 45 minut) okazuje się, że to proste! Zaczynasz się zastanawiać czego Ci brakowało aby nie wskoczyć na żywioł bezpośrednio…
      Ale to i tak nie ważne. Bo zyskałeś to na czym Ci tak naprawdę zależało.
      Pewność Siebie.

  39. Mateusz says:

    Bardzo fajne i pomocne filmiki.

  40. […] Większośc osób zainteresowanym tematem „zostać barmanem” w pewnym momencie myśli o inwestycji w kurs barmański. Od razu mówię, że nie jestem przeciwnikiem kursów barmańskich. Ale uważam, że jest to jedna z dróg a nie jedyna, która doprowadzi Cię do zostania barmanem. Możesz pomyśleć o treningu indywidualnym, o pracy jako pomocnik barmana lub od razu iść na żywioł…wszystkie drogi mają plusy i minusy..o których mówię w wpisie jak zostać barmanem .  […]

  41. […] szkolił kiedyś młodszych kolegów i koleżanki. Jego zdaniem najważniejsza jest praktyka! Opini o kursie barmańskim, nie chciał mi […]

  42. Sylwia says:

    Ja właśnie zaczynam przygodę za barem. Świetne wskazówki. Oby tak dalej.
    Jeśli chodzi o wersję to zdecydowanie druga.

  43. krzysiek says:

    mnie interesuja takie rzeczy jak gestosci alkoholi, tworzenie warstw, ktory trunek utrzyma sie na powierzchni ktorego, czy kazda wodka ma ten sam stosunek g/cm3, to samo z whisky i likierami, i dlaczego creme de chassis (bols) podawany w tabelach jako gestszy od grenadyny (tez bolsa) utrzymuje sie na jej powierzchni, czy jest mozliwosc opublikowania na tej stronie szczegolowej tabeli alkoholi wg ich gestosci

  44. darek says:

    witam. bardzo się ciesze że prowadzisz taki blog, gdyż zainteresowałem się ostatnio pracą barmana i miałem chęć zrobić taki kurs. Po twoim filmiku chyba sobie opuszczę i powalczę sam :) liczę na kolejne materiały, by móc powiększyć swoją wiedzę

    ps. spoko koleś z ciebie, dzięki za bezcenne wskazówki

  45. Rafal says:

    Jestem pod wrazenia tego ze chce Ci sie to wszystko nagrywac – bo robisz to calkowicie za darmo a widac ze wkladasz w to duzo pracy – nie sa to jakies filmiki ktore sie robi w 5 minut no i te prezentacje jako Mind Map jak najbardziej na plus.

    Pozdrawiam :)

  46. DzuM says:

    12:15 z pierwszego filmiku czytaj. “WIEJE NUDĄ!!”

  47. Kamila says:

    2 sciezka super;)

  48. Paweł says:

    druga część zdecydowanie lepiej wygląda :D

  49. Tomek says:

    Druga wersja bomba, ale pierwsza tez jest spoko, dzieki za porady a teraz czas na praktyke :D

  50. Monika says:

    Zapraszam do zajrzenia na strony: http://www.sztukawina.pl oraz http://www.scottishhouse.pl coś dla miłośników dobrych trunków i cen na każdą kieszeń ;)

  51. Goska says:

    odpowiada mi pierwsza forma,
    trochę się pośmieję przy przyswajaniu nowych informacji i od razu całość lepiej mi gra
    Dzięki za wstawki
    pzdr

  52. meg says:

    drugi filmik lepszy zdecydowanie, choć tu już nie o kwestie techniczne się rozchodzi, a o fakt, że jest bardziej na luzie. ;)

  53. Przemo says:

    Cześć , bardzo chciałbym zostać dobrym barmanem ale czy na pewno ucząc się indywidualnie będę wiedział te wszystkie rzeczy co są na kursach? no i czy robienie w domu tych drinków wystarczy żeby ogarnąć dosyć o alkoholach? pewnie tylko nie potrzebnie panikuje ale zawsze lepiej się upewnić.

    • admin says:

      Czy na pewno ucząc się indywidualnie będziesz wiedział więcej niż po kursie barmańskim. Na pewno nie. Możesz wiedzieć znacznie mniej, możesz swój indywidualny trening ograniczyć do kilku pompek, kilku informacji. Czy robienie w dumu tych drinków wystarczy aby ogarnąć dosyć o alkoholach. Aby ogarnąć o alkoholach możesz zakupić encyklopedie alkoholi, będziesz wiedział prawie wszystko :-) tylko może zajmie to więcej czasu. Panikowanie to normalne odruchy naszego umysłu jednakże bardzo często to są jedynie fałszywe przekonania, które mają nas “chronić” abyś czasem nie dostał cegłówką po głowie podchodząc do dziewczyny, która Ci się tak bardzo podoba. Trzymam kciuki Przemek :-)

  54. Przemo says:

    Aha jeszcze jedno chciałbym wiedzieć, w co dokładnie mam się zaopatrzyć żeby majstrować drinki w domu

    • admin says:

      Podstawowy sprzęt – shaker ( typ zależy od stylu w jakim chcesz pracować) klasyczny, boston. Łyżka barmańska, tłuczek, ostry nóż, stainer, szkło i alkoholowe składniki. Polecam zakupić jedynie czystą wódkę i na niej bazować. Koszyk świeżych owoców to najlepsze urozmaicenie koktajli, ewentualnie soki. Wszystko po to abyś nabrał swobody w “ruchach i myśleniu” barmana. Bo tak na sucho od razu do pracy możesz czuć się nie komfortowo.

  55. Ola says:

    Zdecydowanie drugi jest lepszy!:)

  56. bartek says:

    witam. chciałbym dodać coś od siebie. przede wszystkim oby dwa filmiki są bardzo przydatne i trzeba dodać że mimo iż drugi wygrywa, to nie powstał by bez pierwszego. ja traktuję to jako całość, bez podziału.
    jeśli chodzi o ścieżkę barmana-bardzo chciał bym nim zostać. póki co jestem kelnerem w hotelu**** i poznaję podstawy barmaństwa, podstawowe drinki i podstawowe zachowanie przy gościach (oczywiście większość mojej pracy polega na roznoszeniu jedzenia). Mam dobre warunki aby poznać “podstawę podstaw”. Wiem że w tym hotelu ciężko będzie zostać mi barmanem więc wymyśliłem swoją drogę kariery. w międzyczasie będę uzupełniał swoją wiedzę na temat pracy za barem-książki, filmiki i najważniejsze: rozmowa z osobami bardziej doświadczonymi. bardzo dużo się dowiedziałem po prostu pytając-od najprostszych pytań typu kraj pochodzenia whiskey aż po te bardziej skomplikowane np. ile lat ma koniak martel jeśli pisze na nim V.S.O.P…
    gdy już będę uważał że moja wiedza jest spora, udam się na kurs barmański pierwszego i drugiego stopnia. nie po to aby dowiedzieć się czegoś nowego, tylko po to aby sprawdzić swoją wiedzę. jestem tego zdania że dobry barman powinien wiedzieć wszystko a taki kurs (oczywiście w dobrej szkole) pozwoli mi na ocenę swoich umiejętności czyli po prostu będę wiedział na czym stoję. dopiero gdy będę miał pewność że jestem dobrym barmanem będę szukał pracy za barem-najlepiej w jakiejś dobrej dyskotece.
    czy uważacie że takie podejście ma sens? długo o tym myślałem i bardzo chciałbym aby mi się udało.
    ps. jeśli chodzi o eksperymentowanie w domu- polecam łączyć swoje ulubione smaki, tworzyć nowe drinki- ALE jeżeli chcecie się dostać za bar musicie znać przede wszystkim składniki do podstawowych drinków- jest ich około 30-40 (takich które w dobrym lokalu są zamawiane dość często). warto potrenować to w domu “na żywo” a dopiero potem zająć się własnymi kubkami smakowymi :] pozdrawiam

  57. margitta666 says:

    Oba filmiki są dobre, drugi ma lepszą jakość jednak bardziej podoba mi się sposób przekazu 1 części =))

  58. Weronika says:

    nie ważna jest tu akurat jakość filmików,bo to sprawa drugorzędna, ale to żedajesz ludziom świetna motywację. Dzięki Tobie zrozumiałam, że “certyfikat” to nie wszystko, najbardziej liczą się moje zdolności i chęci :) dzięki :)

  59. Sandra says:

    Rewelacja, bardzo przydatne video. Przez przypadek trafiłam na tą strone ale chyba tak musiało być:) Bardzo dziękuję.

  60. Krzysiek says:

    Dopiero mysle nad rozpoczeciem przygody barmanskiej, marze o pracy na cruisie – musze przyznac ze Twoje filmy sa bardzo dobre. O wiele lepsze od wiekszosci pozostalych jakie widzialem na Youtubie. Wiele sie dowiedzialem ale chcialbym wiedziec jeszcze wiecej – z przyjemnoscia obejrze kazdy Twoj nastepny film.
    Dobra robora – dzieki.
    Pozdrawiam serdecznie.

  61. Anka says:

    Hm, widzę, że od wakacji jestem pierwsza ze wpisem. Należy się duża pochwała za sposób prezentacji materiałów :) Tak, obydwie formy są bardzo dobre- można sobie słuchać i jednocześnie śledzić, o czym mówisz, w ten sposób więcej się nauczyć. Więcej widać na drugim filmiku, więc ewentualnie ten jest lepszy.
    Nie mam jak dotąd doświadczenia, ale chciałabym zacząć pracować w najbliższym czasie – wobec pewnej oferty stoję przed wyborem między byciem barmanką, pomocnikiem barmana lub kelnerką w klubo-restauracji i zastanawiam się, czy “wdepnąć” w tego pomocnika?
    Mam nadzieję jeszcze wiele się nauczyć z filmików i łapać natchnienie dla własnych eksperymentów ;)
    Pozdrawiam!

  62. miki says:

    bardzo ciekawe przedstawiłeś to wszystko ze aż chce się spróbować samemu :D

  63. Luis says:

    Dzięki za naprawdę dobry filmiki dają motywacje żeby zacząc działać, pewnie gdyby bez twoich rad dalej myślał bym tylko o pracy barmana a nic w tym kierunku nie robił. Przymierzam się do kupna shakera kilku dobryh trunków i zaczne moją “zabawę” z barmaństwem. Zajme się tym, jak moim hobby i gdyby to się w jakims sensownym kierunku rozwineło to w końcu robił bym to co lubie, tylko za pieniądze. Dzieki rób tak dalej nagrywaj filmiki zarażaj ludzi swoją pasjom:)

  64. przem says:

    Fajny materiał. Dzięki.

  65. Mateusz Klęczar says:

    Bardzo przydatne rady – pełen profesjonalizm . Dziękuję!

  66. wie says:

    Dzięki wielkie naprawdę rozjaśniło mi to w głowie jak się zabrać za tą branżę

  67. Mefisto says:

    Dobra robota! Filmy są jak najbardziej motywujące do działania pozdrawiam.

  68. Gabriel says:

    Dzięki Daniel .
    2 opcja zdecydowanie lepsza ;-))

    Myslę, że nie długo napiszę do Ciebie z podziękowaniem ;p
    Coś czuję . ;-)

    Pozdro !!

  69. Mona says:

    Bardzo podobają mi się twoje porady, nie długo sama wypróbuje ich w praktyce ;p
    Pozdro! ^^

  70. Justyna says:

    Drugi filmik lepsza jakosc, ale na malym netbooku nie zmiescil mi sie caly ekran, wiec troche niedogodnosc. Filmik torche dlugi i chwilami przynudzasz, ale chce sie z Toba uczyc! :D

  71. Adam says:

    Zasadnicze pytanie:
    Jakie książki przeczytałeś z psychologi oraz jakie polecasz podręczniki do nauki w domu?
    Pozdrawiam

  72. o says:

    Bardzo fajny materiał. ;D

  73. Adam says:

    Jak dla mnie, drugi filmik jest lepszy. Dzięki za porady, co do metody nauki, to też uważam, że certyfikat nie byłby tu na miejscu, chociaż pewnie dotyczy to wielu innych dziedzin. Zawsze powtarzam: praktyka, praktyka, praktyka. A papierek leży w szafie i się tylko kurzy. Spodobał mi się ten koktajl, chociaż ja dla siebie nie dałbym tyle lodu :-D. I pomimo iż jestem facetem, uwielbiam żurawinę i myślę, że nie tylko mojej dziewczynie by zasmakował. Pozdrawiam.

  74. Piotr says:

    Słucham Cię z dużym zainteresowaniem i skupieniem, a w moim przypadku to b.dobrze świadczy o Tobie i Twojej umiejętności przekazywania swojej wiedzy na ten temat. Nie czuć ściemy w tym co mówisz. Czekam na dalszy ciąg. Pozdrawiam.

  75. Milena says:

    genialne filmiki, bardzo motywujące do samorozwoju ;) obie części mi się podobały, chociaż miłoby było zobaczyć więcej drinków i przepisów ;) pozdrawiam

  76. Tomek says:

    Super porady 2 cz. o wiele lepsza i dzięki WIELKIE sensei :D hymmm a może by tak cos troszeczkę z trikami barmańskimi :>

  77. Estera says:

    Zdecydowanue lepsza druga wersja materiału :)

  78. Kaja says:

    Rzeczywiście, oba filmiki są bardzo dobre, na pierwszym uczymy się dokładnie jak zrobić smaczny drink a na drugim opowiadasz merytorycznie wszystko o wszystkim, rzeczywiście 2 stanowią całość, dlatego strzały są w 2 bramki ;)

    Pozdrawiam serdecznie

  79. Magda says:

    Hej!! :)
    Ja osobiście pracuje już za barem, nie pierwszy raz.
    Jednak cały czas brakowało mi fachowego podejścia do sprawy i troche teorii.
    Mysłałam że uratuje mnie pójście na kurs, ale teraz otworzyłeś mi oczy i widzę, że najlepiej wszystko ogarnać samemu w domu.
    Marzą mi się jednak pokazy i robienie pięknych koktajli w mega ilościach.
    W przecietnym i nawet dobrym pubie tego nie doświadczysz. Ale… Poćwicze w domu.
    Moze zrobie dzieki temu furorę na pubie;)
    Dziex!

  80. ola1344 says:

    Drugi zdecydowanie lepszy, bardzo fajne porady :)

  81. Shiro says:

    Jestem promotorem na rynku i przyznam szczerze, że zgadzam sie z wszystkim co powiedziałeś, poza łatwością w dostaniu sie za bar, choć po kilku miesiącach na szklance jest to rzeczywiście możliwe :)

  82. Maciek says:

    Ujmę krótko – dobrze powiedziane i ładnie zaprezentowane :)

  83. gabi says:

    pierwszy dla wzrokowców łatwiej zapamiętać drinki widząc jak się je robi , ale do części praktycznej niezbędna jest również cześć teorii, to ma sens :P

  84. Des says:

    “Redbull z Colą” :D

  85. Aga says:

    Część druga zdecydowanie lepsza, o wiele lepiej widać. Ale i tak najważniejszy jest głos, a to i tu i tu tak samo słychać, więc nawet jak wszystkie filmiki zostaną tak jak w części pierwszej to nie będzie przeszkadzac ;)
    W ogóle to jestem pod wrażeniem, że coś takiego robisz, to naprawdę niesamowite, że chcesz się tak dzielić swoją wiedzą, dzięki wielkie! Sama za kilka tygodni wybieram się na kurs barmański, a teraz po prostu postanowiłam poszukać trochę informacji przed, żeby nie iść na kurs kompletnie ‘zielona’ ;) dzięki jeszcze raz za te materiały, odwalasz świetną robotę!

  86. Adam says:

    Świetna robota! Zdecydowanie droga nr 2 jest dla mnie bardziej motywująca.
    Pozdrawiam

  87. Ruda says:

    Uważam ,że część 2 zdecydowanie lepsza, lepiej wszystko opisane. Też dzięki wielkie za te materiały są świetne :)

  88. Grażyna says:

    Witam
    No super wiedza wchłonieta nieco.
    Mnie osobiści podoba sie druga wersja,jesteś bardziej widoczny i wyluzowany.
    Fakt pierwsza bardziej trafi do wzrokowców,ale czy nie można połączyć w drugiej pierwszą tzn pokaz robienia drinków np.
    Pozdrawiam

  89. Bartek says:

    Super oby więcej takich filmów :)

  90. Aga says:

    obie formy są fajne ;)

  91. BarWikipedia says:

    Zapraszam na strone http://www.barwikipedia.pl kompedium wiedzy barmana, masa wiadomosci, spis i definicje alkoholi. Jak zaczac prace za barem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg