Jak wiesz od ponad trzech lat piszę „Tajemnice Pewności Barmana”. Dwa dni temu odbyłem finalne rozmowy z jedną z najlepszych drukarni w Europie – Drukarnią Skleniarz. Książka jest już gotowa do wydruku. Według dwunastu bardzo surowych krytyków, jest to materiał, który jest wart sztabki złota. Wszystko pięknie, jednak potrzebuję twojej rady. Mianowicie: poniżej zamieściłem tytuły większości rozdziałów znajdujących się w książce.

  • Dlaczego Ty idealnie pasujesz?
  • Jak zdobyć upragnioną prędkość działania za barem?
  • Poznaj oszustwa i przestępstwa barmanów.
  • Poznaj swoją odpowiedzialność w pracy.
  • Obiektywnie o technice Flair (jak zacząć?)
  • Ile koktajli powinien znać dobry barman?
  • Niemożliwa sprawa do ogarnięcia.
  • Jak zdobyć pracę za barem?
  • Jak uważać na pijanych gości?
  • Najważniejsze tajemnice wysokich napiwków.
  • Jak zacząć tworzyć podziwiane autorskie koktajle?
  • Jak sprawić aby goście do Ciebie wracali?
  • Jak najlepiej wyrobić książeczkę sanepidową?
  • Jak nauczyć się systemów Gastro w domu?
  • Poznaj najważniejszy język komunikacji.
  • Jak skutecznie poprawić swój wizerunek?
  • 6 podstawowych zasad dobrego psychologa.

Mam do Ciebie trzy pytania. Który spośród powyższych siedemnastu rozdziałów interesuje Cię najbardziej? Czy masz pomysł na jeszcze jakiś rozdział, który mógłby wzbogacić te materiały? Jeśli możesz, zastanów się nad tym 56 sekund i napisz komentarz. Bardzo mi pomożesz, bo zależy mi na tym, aby „Tajemnice Pewności Barmana” przekazywały jak najwięcej pomocnych informacji i wskazówek. (Wszystkie propozycje są dobre.) I jeszcze jedno pytanie. Czy odczuwasz pragnienie przeczytania tej książki?

Pozdrawiam Cię z uśmiechem,

Daniel

Ps. Mam nadzieje, że do Ciebie również przyszedł Mikołaj ;–)

Autor bestselleru \"Tajemnice Pewności Barmana\", twórca Angel Effect Bar oraz Boskich Barmanów, od 7 lat szejkuje z uśmiechem koktajle, w wolnych chwilach maluje obrazy i delektuje się życiem. Daniel Czepczyk

59 Responses to Tajemnice Pewności Barmana – już wkrótce.

  1. Kasia says:

    Bardzo ciekawie się zapowiada. Przyznam, że większość rozdziałów mnie interesuje. Szczególnie 16. Jak skutecznie poprawić swój wizerunek? 17. 6 podstawowych zasad dobrego psychologa, 10 Najważniejsze tajemnice wysokich napiwków i chciałabym również dowiedzieć się jak można oszukiwać w tej pracy ;-)

    Tak sobie myślę i fajnie jakbyś zdradził jakie drinki najczęściej są zamawiane, może jakieś przepisy, triki barmańskie.

    O mnie mikołaj też nie zapomniał ;)

    Pozdrawiam
    Kasia

    • Bardzo dziękuje za komentarz! Czyli chciałabyś abym dodał jeszcze rozdział z przepisami na najsmaczniejsze i najczęściej zamawiane koktajle. I zdradził parę trików barmańskich. Z pewnością to rozważę ;-)

  2. Mateusz says:

    Sam tytuł sprawia, że chce jak najszybciej zdobyć tą książkę. Wszystkie 17 rozdziałów mnie ciekawi. Jeśli chodzi o propozycje to może krótki opis poszczególnych alkoholi byłby pomocny dla mnie jako mało doświadczonego adepta sztuki barmańskiej.

    Oj mikołaj dzisiaj mnie rozpieścił – a wcale grzeczny nie byłem ;-)

    Pozdrawiam Cię również,
    Mateusz

  3. Tomasz Wiktor says:

    10, 6, 15 to tematy, które są dla mnie najbardziej interesujące. Proponuje Ci Daniel dopisać jeszcze rozdział o tym, jak wygląda praca pomocnika barmana.

    Pozdrawiam,
    Tomasz

    Ps. Książkę na pewno zakupię. ( już długo na nią czekam)

    • Miło, że napisałeś Tomasz. Opisanie zadań pracy pomocnika barmana to doskonały pomysł!
      Dzięki wielkie – jak Ci się pracuje za barem? Nadal zbierasz tipy w Malmo?

  4. Emilka says:

    Hej:) mnie zainteresował szczególnie rozdz. 12, choć wszystkie są ciekawe. Jeśli tylko książka pojawi się, na pewno ją kupię :) Można by wspomnieć coś o najważniejszych cechach dobrego barmana.
    Pozdrawiam,
    Emilka

  5. Mateusz says:

    Ogólnie wszystkie rozdziały wydają się być naprawdę ciekawe ;) I w sumie to z chęcią przeczytałbym Twoją książkę (nie mogę się doczekać wydania). Jednak co najbardziej mnie by zainteresowało, na pewno rozdziały 5,10,11 oraz 12 i 17

    Dopisuję się do tego, co napisali inni i nie wiem szczerze co można by było dodać (ale tak mi wpadło, może taki króciutki rozdział: Niezbędnik barmana z opisem przyrządów wykorzystywanych za barem?)

    Mój mikołaj przyniósł mi czekoladę ;P

    Pozdrawiam
    Mateusz

  6. Magda says:

    Bardzo chętnie przeczytałabym Twoją ksiązkę, gdyż wymienione przez Ciebie tytuły świadczą o tym, że znajde w niej odpowiedzi na wszystkie (lub prawie wszystkie) nurtujące mnie pytania dotyczące pracy barmana. Jeśli mam wskazać konkretne tytuły, myślę że byłyby to: 1,5, 6, 8, 11. Faktycznie (jak wspomnieli moi poprzednicy) rozdział o najpopularniejszych drinkach jaki i samych alkoholach byłby ciekawym dodatkiem.

  7. Marianna says:

    Może,poznanie zachowań klientów,szybko i łatwo wiesz jak pracować z nimi,na razie nie jestem zainteresowana książką,ale chętnie przeczytam o czym,napiszesz na blogu.

  8. Marcin says:

    Wszystkie rozdziały mnie interesują ale są takie kwestie które są zazwyczaj omijane wszędzie (kursy, sieć) mianowicie chodzi mi o ogarnięcie kasy fiskalnej, zamówień itp. Miło byłoby gdyby o tym jak to wygląda też coś się znalazło w tej książce. Pozdrówka

    • Ogarnięcie kasy fiskalnej – zamówień. To znaczy robienie raportu dobowego? Wbijanie zamówień do systemu Gastro? I różne operacje dotyczące operacji finansowych. Jeden rozdział poświęciłem tej tematyce jednak trochę go rozszerzę o bardziej szczegółowe informacje Marcinie. Bo to faktycznie istotne. Bez umiejętności pracy na systemach gastro, robieniu raportów nigdy nie awansujesz na lidera zespołu bo to oni zazwyczaj zamykają i sprawdzają kasę.

  9. Pabloo says:

    Oj bardzo ciekaw jestem rozdziałó 17, 11 10 i 5. Pomysł genialny! Porady dla młodych adeptów sztuki barmańskiej na prawdę są super pomysłem!! Jak tylko pozycja się pokaże, wyląduje na mojej półce! 3maj sie!! :)

  10. szymon says:

    Bardzo fajne zapewne kupię tylko kiedy wyjdzie

  11. Michał says:

    Generalnie wszystkie rozdziały mnie interesują, książkę na pewno zakupię jak się ukaże. Na pewno dobrze by było też wiedzieć jak łączyć smaki, poznać triki barmańskie i jak ktoś już wspomniał też coś o przyrządach barmańskich.

    Czekam na książkę, trzymaj się ;)

  12. Luke says:

    Czekam na książkę :D Rozdziały ciekawe, z każdego można coś “wyciągnąć” dla siebie i czegoś się nauczyć.
    Podpinam się pod rozdział o najpopularniejszych drinkach jaki i samych alkoholach – to ciekawy pomysł, który wzbogaciłby Twoją książkę:)
    Może jakiś dodatek w postaci dialogów barman-gość po angielsku?
    Albo słownik ang-pol ze słówkami i wyrażeniami niezbędnymi w pracy za barem.

    Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

  13. Mirek says:

    Książka będzie hitem w tym temacie na pewno ją kupię. Teraz pracuję jako listonosz, ale od wielu lat marzyłem o pracy barmana, niestety nie wiedziałem gdzie tego fachu mogę się profesjonalnie nauczyć bez ”płacenia frycowego” i pojawiłeś się Ty. Jesteś ”debeściarski”, super gość, a że robisz to gratis to już jest wogle nie normalne w tym kraju(nawet jeśli miała by być to promocja Twojej książki). Teraz uczę się w domu na razie teori(na Twoim kursie oczywiście). Chcę poświęcić na to wiele czasu, żeby stanąć za barem jak profesjonalista. Zawsze stawiam na 100% profesjonalizm w każdej dziedzinie. Wszystko co Napiszesz będzie pouczające i ciekawe. Życzę powodzenia!

  14. pamela says:

    Super tematy, najbardziej odpowiadający mi to jak zdobyć upragniona prędkość pracy za barem. Kiedy książkę będzie można zakupić ;) ?

  15. Andrzej says:

    Danielu wszystkie tematy są ciekawe ale najbardziej interesują mnie te związane z warsztatem=praktyczne porady-Twoje doswiadczenia obserwacje opinie ciekawostki.Jak tworzyć nowe driny jakie smaki łczyć jakich unikać.Pozdrawiam

  16. Książka jest pełna praktycznych porad i wskazówek. Dziękuje za komentarz.

  17. Długi says:

    Jak najłatwiej nauczyć się sztuki flair i jak zdobyć dobrą pracę za barem ?

    To chyba najbardziej mnie by interesowało

    Pozdro

  18. rawaga says:

    wszystko bardzo mi się podoba
    Już nie mogę się doczekać aż zobaczę to cudo na pułkach
    Jeśli mógłbym coś doradzić to takie przepisy wraz ze zdjęciami gotowego drinka gdzieś na marginesach czy rogach co którąś stronę

  19. Konrad says:

    Gratuluję Daniel !
    Interesujące rozdziały patrząc przez pryzmat ich tytułów to 3, 9, 10, 12, 16, 17 :)
    Czekam aż skończysz książkę i będzie ją można kupić ;)

    Pozdrawiam

  20. Ernest says:

    2. Jak zdobyć upragnioną prędkość działania za barem?
    3. Poznaj oszustwa i przestępstwa barmanów.
    5. Obiektywnie o technice Flair ( jak zacząć? )
    8. Jak zdobyć pracę za barem?
    9. Jak uważać na pijanych gości?
    10. Najważniejsze tajemnice wysokich napiwków. (ponieważ każdy lubi sobie dorobić :P)
    12. Jak sprawić aby goście do Ciebie wracali?
    14. Jak nauczyć się systemów Gastro w domu?
    15. Poznaj najważniejszy język komunikacji.
    16. Jak skutecznie poprawić swój wizerunek?
    17. 6 podstawowych zasad dobrego psychologa

    Najbardziej interesują mnie te tematy :)
    Nie wiem czy ktoś już o tym wspomniał (bo nie zauważylem tego w komentarzach), ale mógłbyś jeszcze dodać małą wzmiankę o twoich własnych drinkach, lub tych które Ty najbardziej polecasz :) Bo gdy oglądalem twój filmik gdzie robiłeś bodajże “Sea breeze” to postanowiłem go zrobić w domu, dziewczyny którym go zrobiłem bardzo go zachwalały i chciały więcej, także myślę że taki temat byłby ciekawym dodatkiem do książki :)

    Pozdrawiam,
    Ernest.

  21. Kaj says:

    Najbardziej interesują mnie tematy 2, 10, 11, ale ciekawi mnie też rozdział o Flair i o psychologii :) Sama sprawa ksiązki bardzo mnie interesuje i z checią przeczytam :)

  22. Joanna says:

    Wszystkie rozdziały są interesujące. Chętnie zakupie tę książkę, bo już mam na nią chrapkę. Jednak opis o podstawowych alkoholach mógłbyś dodać chybaże wydasz następną książkę o podstawowych narzędziach pracy barmana, opiszesz podstawowe składniki koktali i dorzucisz co nie co przepisów.

  23. natalia says:

    Jestem tu “niewidocznym obserwatorem”, ale dzisiaj się pokażę.
    Danielu korzystam bardzo, ale to bradzo często z twoich porad, przepisów itd. od niedawna inspiruje mnie praca barmana. W przyszłości chciałabym naprawdę wiedzieć więcej niż teraz, umieć więcej niż dziś, chodź codziennie poszerzam tajniki tej sztuki.
    Chciałabym Ci poradzić byś w tej książce opisał jak np. samemu infuzować alkohole, jak tworzyć coś do czego ludzie będą chcieli wracać ( drinki, koktajle itp.), tak by pokazać początkującym barmanom na czym polega ta sztuka, że to nie tylko sposób na dobre pieniądza, lecz na to by jakoś zaistnieć w pamięci klienta by kojarzyli nas z tym co sami stworzyliśmy i by chcieli po raz kolejny poczuć dany niepowtarzalny smak. ;)

    • Dziękuje za pokazanie się i ten komentarz. Na myśl o infuzowanych alkoholach zaczynam zastanawiać się czy pokazać światu moje zapasy alchemika. Wódki imbirowe, pieprzowe, piri piri, limonkowe, pigówkowe, waniliowe, karmelowe, gożdzikowe i takie tam. Chociaż tak myślę, że chwalenie się takimi pozycjami nie przystoi. Dlatego skłaniam się do zorganizowania degustacji.

      Uważam, że osoby, które pragną zostać barmanami wyłącznie z względów na korzyści materialne nie sięgną po “Tajemnice Pewności Barmana”. Takie osoby zazwyczaj nie trudzą się czytaniem książek. Może zainteresują się gdy Bryk opracuje streszczenie.

      Sposoby na zwiększenie skuteczności aby Twój gość został Twoim stałym gościem znajdują się w materiałach. Ciekawi jesteście jakie to wskazówki? Tylko bez nerwów.

  24. Kuba says:

    Witaj, najbardziej zaciekawił mnie ten rozdział “Jak zdobyć upragnioną prędkość działania za barem?” może dlatego, że sam “ją” dopiero nabieram. Ale reszta oczywiście jest również przydatna i interesująca, czekam na efekt końcowy ;)

    • W tym rozdziale zdradziłem proste ale bardzo skuteczne ćwiczenie, które pozwala nawet podwoić szybkość swojego serwisu. Chyba każdy pracodawca uśmiecha się na myśl o zatrudnieniu osoby, która pracuje za dwóch.

      Dzięki za komentarz. I powodzenia w nabieraniu prędkości.

  25. Adam says:

    Mi narbadziej się podoba rozdział Jak uważać na pijanych gości?

    • W książce zdradzam jak obchodzić się z takimi gośćmi. Od pierwszych recenzentów słyszałem, że te wskazówki przydają się nie tylko za barem. Jednak to sam będziesz mógł ocenić ;-)

  26. pamela says:

    Kiedy można się spodziewać książki w księgarniach ?

  27. Joanna says:

    Witaj
    Ja osobiście preferuję wszystkie tematy, w każdym rozdziale na pewno ukryta jest bezcenna wiedza, której nie da nam żaden teoretyk ( wiele takich książek jest), tylko faktycznie 100 % praktyk.Taka wiedza przyda się również osobom, które nie planują np. przyszłości w tym zawodzie , a chcieliby nauczyć się przeróżnych wariacji i kombinacji drinków itd.
    Jeśli mogę podpowiedzieć, to ciekawiłby mnie rozdział w którym na koniec np. opiszesz jak charakteryzuje się praca barmana, np. jak długo pracuje, ile potrzebuje czasu żeby stać się profesjonalistą, ewentualnie może jakieś kursy dodatkowe może zrobić, żeby urozmaicić swoją wiedzę.czyli takie praktyczne wskazówki. Być może zawarłeś gdzieś w którymś z rozdziłlów te informacje.
    Na pewno zakupię tę książkę i trzymam kciuki za jej powodzenie.
    Pozdrawiam

  28. Madzia says:

    Hejka
    Jestem bardzo ciekawa tej książki, ponieważ na rynku nie ma wiele książek o tej tematyce. Na pewno zainteresuje nie tylko barmanów. Przydał by się jeszcze rozdział czego absolutnie nie robić.
    Pozdrawiam

    • Czego absolutnie nie robić?
      Bardzo ciekawe podejście do tematu.
      Spontanicznie przeglądając w mojej głowie zawartość “Tajemnic Pewności Barmana” w mojej głowie. Mogę zdradzić, że absolutnie nie wolno stać w miejscu, grać pasywnie, podchodzić do poszczególnych rozdziałów kariery i życia byle jak. Jak jeden z bohaterów książki Ericha Maria Remarque “Trzej Towarzysze” powiedział – “W życiu zwycięża tylko głupi: mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie, zanim zacznie coś działać”. Dlatego ta książka szczególnie spodoba się odważnym głupcom.

  29. Lukasz says:

    Super pomysl! Naprawde . Wlasnie tak, jak tam zostalo wspomniane wyzej, przydal by sie rozdzial o najczesciej zamawianych drinkach/koktajlach i wszystko super ;) Jeszcze bym tylko prosil o napisanie ceny owej ksiazki :)

    Pozdrawiam, Łukasz

  30. Chętnie bym się zapoznał z materiałem ale gdzie kopić i kiedy??? Dobra tematyka do poruszenia to pozytywne nastawienie w handlu i uczulenie na “zadzieranie nosa”
    PEACE

  31. pamela says:

    Ja jestem bardzo ciekawa kiedy książkę będzie można kupić ;)

  32. Daniel says:

    Techniki flair są tym czego szukam, zasady dobrego psychologa i barmańskie przekręty. :) Z chęcią przeczytam. Wydaje mi się że wszystko ująłeś, lecz chyba by się przydało coś w rodzaju “niezbędnika barmana” – narzędzia potrzebne w pracy za barem. ;)

  33. Magdalena says:

    Wow :-) oczekuje na książkę, która może okazać się kwintesencją wszystkiego codo tej pory wiemy o barmanstwie. Napewno pozycja, która będę każdemu polecala :) a w sprawie dodatkowych rozdziałów : może źle myślę ale praca za barem wiąże się z rozmową z wieloma typami ludzi (pewnie nie zawsze jest to rozmowa, która chcemy… No bo jak nam się przysiadzie załamany życiem typ to trzeba jakoś porozmawiać) . Druga rzecz jest taka, ze to że ktoś ma marzenie być barmanem znaczy że jest uśmiechnięty i rozgadany. Może coś w tym kierunku… Jakiś malutki rozdział :) ? O kilku trikach jak rozpocząć… Lub odpowiadać dla ludzi, myślę że spowoduje to że więcej osób nabierze “odwagi” do pracy za barem :) ale jak powiedziałam mogę się mylić

    Ps nie przeczytałam wszystkich komentarzy więc mogę się powtarzać

  34. Konrad says:

    2.Jak zdobyć upragnioną prędkość działania za barem?
    10.Najważniejsze tajemnice wysokich napiwków.
    17.6 podstawowych zasad dobrego psychologa

    Te trzy najbardziej mnie interesują a co do mojego pomysłu to nie mam pojęcia co jeszcze można dodać. Myślę, że książka będzie naprawdę dobra i pomocna, i mam nadzieję, że znajdzie się u mnie na półce ;)

    Pozdrawiam Konrad

  35. Magda says:

    Super że robisz cos swojego!! Naprawde, ogromne gratulacje.
    Co do rozdziałow na pewno wszystkie są pomocne, mnie najbardziej zainteresowały te: 2, 5, 9, 10, 12, 17
    Jesli miałabym dodac jeszcze jakis rozdział, to moze, czego absolutnie nie robic za barem, i to jak uważać aby klienci nas nie oszukiwali. I nie chodzi tylko o pieniadze. Ostatnim moja kolezanka wymieniała drinka panience 3 razy, zanim uznałyśmy że poprostu chce sobie z nas zażartować przed znajomymi.
    Np. Rozdział “Na co uważać w pracy.” bo np. Niektóre zachowania i zagrania managera czy szefa moga byc specjalnie prowokujące, celem sprawdzenia nas.
    Twoja książka i najlepiej wiesz co powinna zawierać:)
    chetnie zakupie.
    Pozdrawiam

  36. Magda says:

    Moim zdaniem 3,10,11 chociaż gdybym mogła wybrać jeszcze dwa to byłby to nr 7 i 17 ;) czekam na publikacje

  37. Natalia says:

    Przyznam, ze to naprawde zapowiada sie dosc ciekawie ale chcialabym np w tej ksiazce zobaczyc jeszcze rozdzial jak:
    Jak radzic sobie trudnym klientem. Jak zorganizowac sobie stnowisku na kilkuosobowym barze.
    Ale z checia przeczytalabym ta ksiazke.

  38. Bogdan says:

    Witaj. Chętnie zakupie książkę jeśli tylko zostanie wydane tematy które mnie interesują to 3,10,16 Pozdrawiam

  39. kuba says:

    2,5,6,10,11,17 to tematy które sprawiają że nie mogę doczekać się kiedy książka trafi w moje ręce .pizdrawiam

  40. Patryk says:

    Czy istnieje możliwość zakupu książki jeśli tak to w jaki sposób ?

  41. Atlantyk says:

    Witam
    Kiedy będzie można kupic książkę??
    Jako pomysl proponuję rozdział o barmańskich legendach z całego świata i anegdotkach :p

  42. Dawid says:

    Aaaaaaa, wszystkie są ciekawe :D Czekam, aż w końcu wydasz tą książkę, szybko ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg